Tegenwoordig beschikt vrijwel elk werkend mens over een laptop. Logisch! Die is licht, hij is klein en je kunt hem geweldig makkelijk meenemen. En dat is nodig, in een tijd waarin we altijd en overal willen werken. Je leest een mailtje hier, je werkt aan een offerte daar. Met je laptop gaat dat heel snel en eenvoudig. Toch vind ik dat er ook nadelen aan een laptop zitten. Ik heb bijvoorbeeld best veel moeite met het lezen van een document op dat kleine scherm. Gelukkig bestaat daar een simpele oplossing voor. Als je op kantoor werkt, dan. Daar werk ik namelijk het liefst met twee externe schermen. Die ‘vergroten’ al mijn bestanden en applicaties, waardoor de leesbaarheid er stevig op vooruit gaat. Dat maakt het werken voor mij een stuk comfortabeler en handiger. Daarbij schijnen die externe beeldschermen ook nog eens de productiviteit van medewerkers te verhogen. Geweldig, toch?

Externe monitoren

Bij Avantage werken wij heel graag met externe monitoren. Daarom beschikken al onze werkplekken – in Rotterdam, Almere én Alphen aan den Rijn – over twee externe schermen. Die zorgen samen voor de nodige extra beeldruimte. Dat maakt het lezen van documenten veel makkelijker én overzichtelijker. Ik vind die twee schermen veel comfortabeler werken dan zo’n laptopscherm.

‘Door externe schermen stijgt de productiviteit met wel 40%!’

Naast verbeterde leesbaarheid zorgen dubbele externe monitoren ook nog eens voor een hogere productiviteit. Je kunt dan ook veel meer op één moment doen, zonder dat je tussen bestanden hoeft te switchen. Jeroen Sloots, Area Category Manager HP, sluit zich daarbij aan. Hij beweert dat werken met twee externe schermen zorgt voor een stijging van de productiviteit, met wel 40%. Ook het onderzoek van Colvin, Tobler en Anderson (2004) stelt dat twee externe schermen zorgen voor meer productiviteit. Ze helpen medewerkers niet alleen om meer werk in kortere tijd te verzetten, maar zorgen ook voor een lager foutpercentage. Dat komt door de verbeterde focus die je door de schermen krijgt. Omdat je minder hoeft te switchen, raak je minder snel afgeleid. Een typische win-winsituatie!

Verminderde gezondheidsklachten

Buiten verbeterde leesbaarheid en verhoogde productiviteit hebben externe beeldschermen nog meer voordelen. Zo lijkt de kans op gezondheidsklachten behoorlijk te verminderen. Externe schermen zorgen ervoor je minder snel last krijgt van oogklachten en vermoeidheid, omdat de leesbaarheid er enorm op vooruit gaat. Daarbij zijn externe schermen ook nog eens ergonomisch verantwoord, waardoor ze de kans op RSI en CANS verkleinen. Daarbij gaat het over fysieke klachten die voornamelijk in de rug, nek, schouder, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers voorkomen. Die ontstaan wanneer een statische houding te lang wordt aangenomen, wat bij laptopgebruikers vaak het geval is. Twee externe monitoren kunnen je daarbij uitstekend uit de brand helpen.

Aansluiting

Gelukkig zijn externe monitoren in elke kantoortuin heel simpel aan te sluiten. Ook in een kantoor met flexplekken, zoals wij bij Avantage hebben. Een dockingstation is daar het perfecte middel voor. Daar kun je je externe schermen op aansluiten, waardoor je gepriegel met je eigen laptop voorkomt. Wanneer ik ‘s ochtends op de Blaak aankom, hoef ik alleen het kabeltje van het dockingstation met mijn laptop te verbinden. Daarmee wordt mijn laptopscherm in een mum van tijd uitgebreid met twee externe schermen. Dat werkt altijd, ongeacht de flexplek waar ik zit. Het dockingstation kun je trouwens ook gelijk gebruiken om je externe muis en toetsenbord op aan te sluiten, mochten die niet draadloos zijn. Dat voorkomt een hoop rondslingerende kabels en creëert veel meer werkruimte op je bureau.

Handige tips

Natuurlijk moet je bij het aansluiten van meerdere externe beeldschermen rekening houden met een aantal factoren. Je wilt namelijk de kans op gezondheidsklachten verminderen, in plaats van vergroten. Daarom is het belangrijk dat je twee identieke schermen gebruikt; met dezelfde grootte en resolutie. Die moeten zo dicht mogelijk tegen elkaar en op genoeg kijkafstand, zo’n 70 tot 95 centimeter, van jou staan. Dat lijkt misschien ver, maar het is wel het beste voor je ogen. Zorg er daarom voor dat je aan een diep bureau werkt, zodat je de externe schermen makkelijk naar achteren kunt plaatsen.

‘De nieuwste externe monitoren gaan met hun tijd mee’

Wie dacht dat alleen mobiele devices de nieuwste features hebben, heeft dat goed mis. Ook de eigenschappen van de externe schermen blijven zich namelijk ontwikkelen. Zo beschikken de nieuwste monitoren over een verbeterd blauw-licht filter, hebben ze meer ontspiegelingstechnieken en zijn ze roteerbaar. Daarbij beschikken de nieuwste schermen ook over een automatische helderheidsregeling, waardoor de helderheid van het scherm zich aan het omgevingslicht aanpast. Zo worden de ogen zo min mogelijk belast. En wil je dat nou niet precies bereiken met de externe schermen? Ik in elk geval wel! 😊

 

Ik raad jou absoluut aan om met twee externe schermen te werken. Dat maakt het werken voor mij in elk geval een stuk comfortabeler. Tegelijk ben ik benieuwd of jij meer tips voor een comfortabele en ergonomische werkplek op kantoor hebt. Laat je me dat weten? Dan kunnen we van elkaar nog wat leren.

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

x

JOBS 20

JOBS 20