Je komt terug van vakantie en hebt een hele verzameling foto’s die je aan familie en vrienden wilt laten zien. Vanzelfsprekend kun je één voor één door de plaatjes scrollen, maar zo’n lange diashow gaat al snel vervelen. Dankzij Microsoft Sway is dat probleem de wereld uit. Alleen is Sway voor veel mensen een onbekend fenomeen. Toch kun je daarmee op een verrassende manier een boeiend verhaal vertellen. Ik vertel je daarom graag meer over deze krachtige applicatie. En natuurlijk leg ik je ook meteen uit hoe je in een handomdraai een spetterende presentatie in elkaar draait.

#1. Verhaallijn

Met Microsoft Sway kun je een presentatie maken waarbij je content tot leven komt. Zo kun je jouw eigen ideeën origineel vormgeven en een persoonlijke presentatie maken. Sway wordt voorgesteld als presentatie-app, maar is toch echt wat anders dan bijvoorbeeld PowerPoint. In Sway is het namelijk veel eenvoudiger om een verhaallijn te creëren met behulp van tekst, afbeeldingen en video’s. Zo is het een fluitje van een cent om multimedia toe te voegen en helpt Sway je bij het vinden van relevante data.

#2. Gemakkelijk in gebruik

Het fijne van Sway is dat je zonder kennis gelijk aan de slag kunt. De app wijst eigenlijk zichzelf, en dus kan vrijwel iedereen direct met Sway aan de slag. Zelfs wanneer je even geen inspiratie hebt, doet Sway voorstellen om je presentatie aantrekkelijk te maken. Zo bevat Sway een stevig aantal sjablonen die standaardkleuren en een gelikte lay-out hebben. Je hoeft dan dus alleen je content toe te voegen. Wanneer je andere kleuren wilt, kun je dat gemakkelijk aanpassen door de functie Remix te gebruiken.

 

Daarbij kun je het sjabloon volledig aan je eigen stijl aanpassen, waardoor je er een persoonlijk tintje aan kunt geven. En ben je niet tevreden met de indeling? Ook dat is gemakkelijk te veranderen. Je kunt de indeling aanpassen zoals je zelf wilt. Daarbij kun je ook kiezen of je horizontaal of verticaal door je presentatie heen wilt scrollen. Mogelijkheden genoeg dus om van je tekst, foto’s en video’s een aantrekkelijk verhaal te maken.

#3. Online delen

In tegenstelling tot veel andere apps van Microsoft, is Sway uitsluitend online beschikbaar. Je hoeft dus geen applicatie op je laptop te downloaden. In feite maak je de presentatie in de cloud. Het ideale hieraan is, dat je altijd toegang hebt tot je bestand, op welk apparaat je ook inlogt. Via een link kun je je presentatie eenvoudig delen met iedereen die je maar wilt. Op welk device de ontvanger de presentatie bekijkt, maakt niet uit. De weergave wordt automatisch daarop aangepast.

Het is dus nergens meer voor nodig om je te behelpen met eentonige presentaties of saaie statische nieuwsbrieven. Ben je benieuwd hoe je Sway in jouw organisatie kunt gebruiken en hoe je je medewerkers ‘om’ krijgt? Ik help je graag om samen met jou de mogelijkheden te ontdekken.

Martijn de Vries

"De mens is de sleutel tot adoptie van IT."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud