Waar je ook werkt, je moet altijd veilig kunnen werken. Er zijn al genoeg organisaties slachtoffer geworden van digitale criminaliteit. Simpelweg omdat achteraf bleek dat een device niet was voorzien van een afdoende up-to-date antivirus oplossing. Daarom bieden wij device management aan. Daarmee is elk device in jouw organisatie verzekerd van de meest recente updates. Bovendien is het met deze oplossing zo goed als onmogelijk dat jouw IT-omgeving door geïnfecteerde bestanden, malware of ransomware wordt aangevallen. Alleen moet die oplossing dan wel op elke werkplek werken. En daar zit ‘m nou net de kneep. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Als IT-vakman wil je elk device en elke werkplek goed kunnen beheren. Zeker nu het heel gewoon is dat medewerkers hun eigen smartphone, tablet of laptop meenemen naar het werk of daar thuis op werken. Jammer genoeg leidt dat tot wildgroei en daar zit je – als gewetensvolle IT-manager – absoluut niet op te wachten. Met al die verschillende devices wordt het een opgave van enorm formaat om ervoor te zorgen dat de IT-omgeving veilig blijft. Het is dan ook niet zo raar dat steeds meer organisaties daar een oplossing voor zoeken. Dat mensen productiever kunnen zijn door eigen apparaten te gebruiken, is mooi meegenomen. Maar als de IT-afdeling daardoor de zwarte piet krijgt toegeschoven omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, gaat er iets grondig mis. Gelukkig groeit dat inzicht in directiekamers en worden er volop naar alternatieven gezocht. BYOD, COPE en CYOD komen dan al snel naar voren.

‘BYOD, CYOD of COPE heeft niet alleen invloed op het kostenplaatje.’

‘Bring your own Device’, ‘Choose your own Device’ en ‘Corporate Owned, Personally Enabled’. Daarmee word je als inkoper of IT-manager geconfronteerd wanneer jouw organisatie besluit om een einde te maken aan de device-chaos. Vanuit verschillende perspectieven hebben ze allemaal hun eigen voordeel. De uiteindelijke keuze heeft niet alleen invloed op het kostenplaatje. De weerslag op de inspanningen die een IT-afdeling moet doen om alle devices ‘up and running’ te houden is daarbij ook van belang.

BYOD en beveiliging

BYOD is voor medewerkers natuurlijk ideaal. Dan kunnen ze gewoon hun eigen device blijven gebruiken en hoeft de organisatie niets in apparaten te investeren. Maar daar wordt een IT-afdeling dus niet blij van. De devices moeten namelijk stuk voor stuk beheerd worden. Voor elk type mobiel device met toegang tot het bedrijfsnetwerk moeten vaak aparte voorzieningen worden getroffen, om over het beveiligingsrisico maar te zwijgen. Hoe controleer je of alle apparaten zijn voorzien van adequate beveiligingsmaatregelen in de vorm van actuele antivirussoftware, een sterk wachtwoord en een firewall? Er hoeft maar één medewerker te zijn die het met de veiligheid niet zo nauw neemt en je hebt de poppen aan het dansen. Het is dus helemaal niet zo gek dat de invoering van BYOD vaak blijft hangen op bezwaren van de IT-afdeling.

COPE en controle

Met COPE mogen werknemers zelf een device kiezen dat aan hun eisen en voorkeuren voldoet, maar wordt het door de werkgever betaald. Die mag dan eisen stellen, bijvoorbeeld aan modellen en technische prestaties, zonder het gebruik in de privésfeer te reguleren. Door de controle te houden over de platformkeuze wordt beheer door de IT-afdeling vereenvoudigd en de kans op beveiligingsproblemen verminderd. Maar of dat alle problemen oplost? Dat is nog maar de vraag. Afgezien van de kwestie of iedereen wel het juiste device voor de eigen rol kiest. Want dat is ook nog eens een argument dat in de praktijk weleens wordt onderschat.

Overwegingen voor CYOD

Binnen een organisatie heb je een geweldige diversiteit aan medewerkers. Die wil je het individueel zo goed mogelijk naar de zin maken, maar het kan ook handig zijn om gebruikersgroepen samen te stellen. Dat doe je om te beginnen aan de hand van de functie die iemand heeft, de werkzaamheden en de benodigde bedrijfsapplicaties. Het is ook belangrijk om te weten waar iemand werkt. Is dat op kantoor of vooral onderweg? Door dergelijke zaken in kaart te brengen, definieer je wat een groep nodig heeft aan hard- en software. Zo kom je waarschijnlijk tot een verdeling in managers, mobiele professionals, domeinspecialisten, kennis- en taakwerkers. Wij hebben er zes categorieën van gemaakt: de bovenbaas, de kilometervreter, de kenner, de speurder, de bouwer en de doener. Aan de hand daarvan kun je een beperkt aantal devices selecteren, die goed bij een groep passen. Zo kom je vanzelf uit op CYOD, waarmee je medewerkers tegemoet komt en het beheer vereenvoudigt. Met CYOD houd je zelf de touwtjes in handen. Wat mij betreft ideaal.

Device Management en antivirus

Kies je dan ook nog voor onze device management oplossing, dan weet je zeker dat je naar veiligheid geen omkijken meer hebt. Wij richten de devices dan zo veilig mogelijk in, waarbij alleen gebruik kan worden gemaakt van apps die de organisatie beschikbaar stelt en/of veilig zijn. Vervolgens houden wij al jouw werkplekken 24×7 in de gaten, waardoor we kunnen zien of alle updates zijn gedaan en je IT-omgeving is beschermd tegen de laatste virussen. Verdachte situaties worden direct door ons geneutraliseerd. Wij ontvangen waarschuwingen als een werkplek niet is bijgewerkt of als een bestand in quarantaine wordt gezet. Ook zijn er diverse rapportagemogelijkheden over getraceerde virussen. Bovendien wordt de antivirus client centraal bij ons beheerd. Daardoor is het onmogelijk dat een antivirus client per ongeluk wordt uitgezet. En mocht een device met kostbare en/of privacygevoelige informatie onverhoopt verloren raken of gestolen worden, kunnen we dat op afstand blokkeren of alle gegevens erop wissen. Jouw IT-omgeving loopt dus geen onnodig risico.

Meer weten?

Device management is niet los te zien van cybersecurity. Denk daarbij aan tijdige back-ups en ook aan BIOS-beveiliging, sterke wachtwoorden, multifactor authenticatie, bescherming van data en veilige browsers. Maar het begint allemaal bij een veilig device. Hoe je het beste device voor jouw rol kiest, is een van de onderwerpen in ons redpaper ‘Rolgebaseerd werken leidt tot werken met voorsprong.’ Daarin vind je ook andere nuttige informatie over het verhogen van de productiviteit met het juiste device.

Bij de keuze voor een bepaald soort device zijn meerdere factoren van belang. Natuurlijk speelt de prijs een rol, net als het uiterlijk. De prestaties en het gebruiksgemak zijn ook belangrijk. Maar hoe zit het met de productiviteit?

Op die vraag (en nog veel meer) geven we uitgebreid antwoord in ons redpaper over rolgebaseerd werken. Daarin vertellen we onder meer hoe verschillende elementen bijdragen aan het verhogen van de productiviteit. Van kantoorinrichting en devicebeleid tot relevante IT-ontwikkelingen en slimme productiviteitsoplossingen; alles komt voorbij.

Download het redpaper

    Jasper Glaser

    "Zonder bal kun je niet scoren."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken