Stratis maakt deel uit van de derde blockchaingeneratie. In mijn eerste blog in een serie van drie heb ik de achterliggende technologie toegelicht. Op dat moment was de BTC (bitcoin) koers rond de 5000 euro. Nog geen twee maanden later was de bitcoin rond de 14.000 euro waard. De live koers kun je hier overigens veilig volgen.

Het totale kapitaal in blockchain valuta (ICO’s) is in die periode verdrievoudigd. Zegt dat trouwens iets over de blockchain technologie? Eerlijk gezegd denk ik van niet. Mensen krijgen gewoon meer berichten over de koers van de bitcoin. Daardoor gaan ze nadenken of ze willen meedoen. Maar daar wil ik het deze keer niet over hebben. Wel over iets anders, namelijk de derde generatie blockchain: Stratis.

IT-trends

In mijn tweede blockchainblog had ik het over de technische kant van het Ethereum-platform en de eigen ontwikkeltaal. In de derde generatie worden stappen gezet naar populaire ontwikkelomgevingen, namelijk C# en .Net van Microsoft. En dat terwijl de blockchain in 2016 nog iets vreemds was. Eind 2017 rapporteerde IT-onderzoeker Gartner dat het een van de tien belangrijkste IT-trends voor de komende jaren is. De blockchain (trend #8) staat in het rijtje van Veiligheid (Risk & Trust, trend #10), Kunstmatige Intelligentie (trend #1) en Business Informatie (trend #2). Avantage heeft focus op acht trends, waaronder Altijd Veilig en Altijd Inzicht.

Interesse Microsoft

Het platform Stratis is ontwikkeld om C# en .Net applicaties te gebruiken. Waardeoverdracht gebeurt via het token STRAT waarmee transacties plaatsvinden. Het platform geeft de mogelijkheid om applicaties te bouwen rondom processen die een smart contract behoeven. Omdat het een open source community is, zijn er veel bouwblokken beschikbaar. Die maken het bouwen van de applicatie een stuk eenvoudiger. Het ontwikkelteam van Stratis geeft daarbij ondersteuning. Microsoft heeft interesse in dit platform, dat oorspronkelijk een Engelse onderneming is. Aan het begin van 2017 heeft de IT-gigant een financiële injectie aan Stratis gegeven om oplossingen te ontwikkelen.

Stratis

Een daarvan is Fintech; een transparante oplossing voor identificatie van toegang op banksystemen. Financiële instellingen hebben een vertrouwde vorm van identificatie nodig voor hun klanten. Stratis blockchain oplossingen geven akkoord op de toegang tot gezaghebbende identiteitsrecords en verlenen daardoor toegang aan precaire systemen. Deze oplossing verzorgt de transparantie van de identiteit. Daarbij is het voordeel van deze blockchain de mogelijkheid om applicaties te bouwen op C# en .Net. Daardoor kunnen wij (mogelijk) samen met onze klanten oplossingen op basis van deze techniek gaan bouwen. Met het Stratis platform zijn we in staat om direct businessapplicaties toe te voegen. Dankzij de beschikbare kant-en-klare oplossing kunnen we op blockchain gebaseerde applicaties niet alleen snel en eenvoudig ontwikkelen. We kunnen die ook testen en implementeren zonder de veiligheidsrisico’s en kosten die anders uit een interne implementatie zouden voortvloeien.

 

Wil je meer informatie over deze interessante ontwikkeling? Voel je vrij om contact met me op te nemen!

Rene Hendriks

"Als je samen het einddoel en de koers bepaalt, vind je altijd de juiste weg."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken