Organisaties kunnen veel profijt hebben van het analyseren van hun data. Via tools als Power BI kunnen organisaties die data ook nog eens helder omzetten in geweldige datavisualisaties. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw medewerkers het beeld goed kunnen interpreteren? Toegegeven, één beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar hoe dat beeld eruit ziet, is natuurlijk enorm belangrijk. Is het helder en meteen duidelijk waar het om gaat? Ben je automatisch gefocust of wordt je aandacht snel afgeleid? Hoe zorg je ervoor dat datavisualisaties zodanig zijn opgebouwd dat jouw medewerkers ze ook echt gaan gebruiken?

#1. Doel voor ogen

Wanneer je een rapportage in beeld wilt maken, is het allereerst belangrijk dat je weet wat je met je dashboard wilt bereiken. Pas wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt, ga je bedenken welke data je daarvoor nodig hebt. Je moet je dus afvragen voor wie of wat de datavisualisatie of het dashboard is bedoeld. Aan de hand daarvan ga je het geheel opbouwen. Zo zul je schijnbaar nutteloze informatie moeten omtoveren tot slimme inzichten. En uiteindelijk zullen die slimme inzichten tot actie moeten leiden. Zorg er dus eerst voor dat je alle elementen die je wilt visualiseren duidelijk op een rij hebt. Dan wordt het in beeld brengen van data een stuk eenvoudiger.

#2. Juiste kleuren

Er zijn verschillende manieren om je datavisualisatie te verduidelijken. Eén daarvan is het gebruik van kleuren. Naast dat het wat leven in je datavisualisatie brengt, krijg je er ook meer overzicht door. Daarbij helpen kleuren jouw medewerkers om een dashboard intuïtief te begrijpen. Zo veronderstellen je hersenen dat groene cijfers goed zijn en rode cijfers een negatieve betekenis hebben. Het is handig om die ‘logische’ kleuren terug te laten komen in je dashboard. Maar kijk uit dat je dashboard door al die kleuren niet te druk wordt. Je kunt natuurlijk wel de kleuren van de huisstijl van je organisatie toevoegen. Daarmee vergroot je de herkenbaarheid in je datavisualisaties.

#3. Less is more

Misschien weet je al dat Power BI duizend-en-één tools heeft om je data te visualiseren. Het is dan ook verleidelijk om veel visuals in je rapportages en dashboards te gebruiken. Toch is het beter om je in te houden en je rapportages ‘klein’ te maken. Ook voor dashboards in Power BI geldt: less is more. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding en visualiseer alleen de belangrijkste elementen. Het doel is uiteindelijk dat jouw datavisualisatie ervoor zorgt dat je de achterliggende data makkelijker begrijpt. Op die manier kun je doordachte beslissingen nemen waarmee je bijdraagt aan de productiviteit van jouw organisatie.

Al met al is het best een uitdaging om data effectief te visualiseren. Tenslotte wil je graag dat jouw medewerkers de rapportages en dashboards daadwerkelijk gaan gebruiken. Dat kan alleen wanneer ze weten waar ze het allemaal voor doen. Daarover lees je – naast nog veel meer – in ons redpaper over slimme businessinzichten.

De inzichten die je door datagedreven werken krijgt, zijn eigenlijk onmisbaar om jouw organisatie verantwoord te sturen. Om daarin succesvol te zijn, zul je het voor jou ideale evenwicht in het samenspel van werkwijze, gedrag en IT moeten vinden.

Daarover (en over nog veel meer) gaat het in ons redpaper ‘de buik vol van met enen en nullen’. Daarin vertellen we ook hoe inzichten jouw organisatie kunnen helpen om een verbeterslag te maken. Van formuleren van doelen tot doelgericht en doeltreffend sturen op basis van inzichten; alles komt voorbij op weg naar verhoogde productiviteit.

Download het redpaper


    Gerd Strick

    "The distance between dreams and reality is called action."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken