‘Je moet geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt’. Welk familielid dat vroeger altijd zei, ben ik even kwijt. Wie weet waren het er wel meer die het hebben gezegd. Ik heb het in elk geval zo vaak gehoord, dat ik het nooit meer vergeet. ‘Wie wat bewaart, die heeft wat’, kwam ook regelmatig voorbij op familiedagen.

 

Zulke uitspraken doen misschien heel erg aan ‘vroegâh’ denken, ze hadden niet actueler kunnen zijn. Stel je maar even voor dat je alle contacten uit je smartphone kwijt bent. Wie dat ooit heeft meegemaakt, weet dat je daar op z’n minst een lichte paniekaanval van krijgt. En ik ken echt niemand die alle contactgegevens als back-up netjes in een Word-document opslaat. Of nog erger; in zo’n agenda met tabs voor de beginletters van de voor- of achternaam. Niet meer van deze tijd. Note to myself: ‘maar toch ergens wel handig…’

Foetsie

Hoe vervelend het ook is, als het alleen om een contactenlijst gaat, valt de schade nog wel mee. Natuurlijk kost het tijd en een beetje creativiteit om alles weer op orde te krijgen. Maar met hulp van een paar vrienden of collega’s heb je dat redelijk snel voor elkaar. Het wordt andere koek wanneer het om veel meer gegevens gaat. Ik denk maar even aan een externe harde schijf die om mysterieuze redenen crasht.

 

Ja, dat gebeurt echt nog steeds. Niet dagelijks, maar ik heb het weleens meegemaakt. Zorgvuldig gemonteerde vakantievideo’s, tig fotomappen met foto’s van opgroeiende kinderen; alles weg. En niet meer terug te halen. Nooit meer. Foetsie, verloren, weg, kwijt. Eigenlijk is dat raar, zeker als je bedenkt dat we in Nederland bijna overal wel een Plan B (van back-up) voor hebben.

Onze maatschappij hangt van fail-safe oplossingen aan elkaar

Even een verrassend sprongetje. Wat gebeurt er wanneer een voetballer geblesseerd van het veld moet? Juist, dan wordt ‘ie vervangen door een wisselspeler. En als we onderweg een lekke band krijgen? Dan gaat het reservewiel erop. Verkeerslichten die uitvallen? Hup, daar komt de verkeersregelaar al aan. Onze maatschappij hangt van fail-safe oplossingen aan elkaar. Behalve als het om informatie gaat, terwijl er genoeg oplossingen zijn om daar iets aan te doen.

 

Sla bijvoorbeeld niet alleen het mailadres maar ook het telefoonnummer van je contacten in Outlook op. Dan hoef je die in elk geval nooit meer kwijt te zijn. En als het om beduidend meer gegevens gaat, denk dan eens aan het regelmatig kopiëren van je documenten naar een USB-stick. Mocht er dan iets naars met de schijf van je pc of laptop gebeuren, is tenminste niet alles verloren.

Back-up

Het meest handige is uiteraard een automatische back-up. Op de zaak gebruiken we Office 365. Dat betekent onder meer dat al mijn documenten in de cloud worden opgeslagen. Als er iets misgaat met m’n laptop, kan ik in principe vanaf een ander apparaat inloggen en overal bij. Bovendien gebruik ik een back-up oplossing, die zo goed als synchroon loopt met de ‘normale’ opslag. Dat geeft me de zekerheid dat ik nooit iets kwijtraak.

 

Een dergelijke bedrijfszekere oplossing kan ook worden toegepast voor volledige IT-omgevingen. Wij bewaren dan een actuele kopie van al jouw data op een digitaal adres buiten jouw IT-omgeving. Wanneer de nood aan de man mocht komen, kunnen we die omgeving meestal binnen een paar uur herstellen. Klinkt dat interessant? Dan weet je vast wel wat je het beste kunt doen om de continuïteit van je bedrijfsvoering te verzekeren. Inderdaad, gewoon even bellen. Met Avantage.

Back-up

  • Veilige opslag buiten de eigen IT-omgeving.
  • Back-up- en restoreplan in de praktijk getest.
  • Meeste oplossingen op basis van pay per use.

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

x

JOBS 20

JOBS 20