‘Wat is het merk en type van je eerste auto?’ ‘Welke acteur/actrice speelt de hoofdrol in jouw favoriete film?’ ‘In welke plaats en welk land heb je je eerste vakantie doorgebracht?’ ‘Wat is jouw burgerservicenummer?’ Oké, de laatste niet. Maar verder zijn het de soort vragen die je gesteld kunt krijgen wanneer je kiest voor extra digitale beveiliging.

 

Die gaat verder dan alleen een inlognaam en een wachtwoord. ‘Oh help’, hoor ik vaak, wanneer ik het daarover heb. ‘Ik heb al zoveel inlogcombinaties en dan komt er nog iets bij.’ Daar zijn trouwens allerlei handige oplossingen voor, waardoor je maar één combinatie nodig hebt. Maar dat is een ander verhaal. Dit gaat over veilig online kunnen zijn. En daar komt minder bij kijken dan je waarschijnlijk denkt.

Wachtwoord

Weet je wat het is? Voor veel websites en applicaties moet je inloggen om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten. Omdat de makers ook wel weten dat iedereen stapelgek wordt van al die verschillende inlogcombinaties, maken ze het makkelijk. Ze bieden aan om je inlognaam en je wachtwoord te onthouden, zodat je de volgende keer direct door kunt. Facebook is daar een aardig voorbeeld van, of LinkedIn.

 

Maar er zijn dus veel meer sites en apps die op die manier werken. De vraag is alleen hoe veilig je dan online bent. Digicriminelen hebben er een heuse roeping van gemaakt om wachtwoorden te kraken. En met je geboortedatum of ‘wachtwoord’ kom je er niet. Daarmee speel je online gajes veel te eenvoudig in de kaart. Dat kan en moet beter.

'Met al dat hackgeweld kun je maar beter op safe spelen.'

Er is een simpele methode om de veiligheid te verhogen. De een noemt het tweefactorauthenticatie, de ander tweetrapsverificatie; maar het is gewoon hetzelfde. Een extra stap in de aanmeldingsprocedure waarmee je aantoont dat jij echt jij bent. Het gaat vrijwel altijd om een combinatie van ‘wat je kent’ en ‘wat je hebt’.

 

Wat je kent, is je wachtwoord. Wat je hebt, is je smartphone. Meer heb je niet nodig om overal veilig bij je accounts te kunnen. En het mooie is dat het nauwelijks tijd kost om er gebruik van te maken. In deze tijd van digitale inbraken en ander hackgeweld kun je naar mijn idee beter op safe spelen. Zeker als het zo simpel kan als ik je nu ga uitleggen.

Authenticatie

Stel je voor dat je vanaf een onbekend apparaat wil inloggen op je account bij Avantage. Bij tweefactorauthenticatie moet je dan een extra beveiligingscode invoeren. Die wordt je direct per sms toegestuurd, zodat je zonder tijdverlies verder kunt met je bezigheden. Er zijn ook speciale authenticatie-apps die daarvoor kunnen dienen. Daarnaast zijn er andere oplossingen zoals de vingerafdruk en gezichtsherkenning, maar die laat ik hier even buiten beschouwing. Tegenwoordig kan Iedereen namelijk sms’en en appen. Daar heb je absoluut geen speciaal talent voor nodig.

 

Maar dat ene stapje erbij zorgt er wel voor dat je veilig online kunt. En mocht je nog meer maatregelen willen nemen om ervoor te zorgen dat jouw informatie niet in verkeerde handen valt? Dan kunnen we je data op een apparaat versleutelen, zodat die onbruikbaar zijn wanneer je het kwijtraakt. Met onze back-up oplossingen kunnen we die trouwens zo weer terughalen. Goed idee!

Authenticatie

  • Bevestigen van identiteit bij het inloggen.
  • Extra veiligheid door dataversleuteling.
  • Door iedereen eenvoudig te gebruiken.

Wil je intussen vast een start maken om veiliger online te gaan?

Met een veilig wachtwoord bijvoorbeeld…

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."