Steeds vaker wordt het traditionele kantoor met cubicles ingewisseld voor open kantoortuinen met flexwerkplekken. Zo’n open ruimte is ideaal om snel te schakelen met collega’s, maar kan ook rumoerig zijn. Overlast en concentratieproblemen liggen op de loer. De pruttelende koffiemachine, die ene collega die hardop belt; in een kantoortuin met slechte akoestiek hoor je alles. Gelukkig is er iets te doen tegen geluidsoverlast in de kantoortuin. Ik geef je zeven tips om de kantoortuin leefbaar te maken.

#1. Creëer stilteruimtes

De tijd van traditionele kamerkantoren met lange gangen en afgesloten ruimtes is voorbij. Steeds meer kantoren hebben een open indeling met flexibele werkplekken. Die opzet werkt echter alleen als medewerkers ook voldoende mogelijkheden hebben om te ‘ontsnappen’. Richt bijvoorbeeld stilteplekken in voor wanneer iemand zich wil concentreren. Daarnaast kun je medewerkers de mogelijkheid bieden om thuis te werken.

#2. Is het luid? Zet het de kantoortuin uit!

Kopieerapparaten, printers, koffiemachines… Stuk voor stuk stoorzenders die het kantoorleven minder aangenaam maken. Plaats stoorzenders in een aparte, afgesloten ruimte zodat ze geen geluidsoverlast in de kantoortuin veroorzaken. Is het daarnaast nodig dat er een radio of geluidsinstallatie op kantoor staat? Hoewel sommige medewerkers graag naar muziek luisteren, werken anderen juist liever in stilte. Vraag medewerkers die naar muziek willen luisteren daarom om een koptelefoon te gebruiken.

#3. Plaats geluidsabsorberende scheidingswanden

Een relatief eenvoudige manier om geluidsoverlast in de kantoortuin aan te pakken, is het plaatsen van geluidsabsorberende scheidingswanden. De ruimte blijft open, maar de overlast wordt toch beperkt. Scheidingswanden zijn er in allerlei soorten en maten, er zijn zelfs verplaatsbare wanden. Ook kun je akoestische muurbekleding gebruiken, zoals wolvilt of kurk. Deze natuurlijke materialen werken isolerend en geluidsabsorberend.

#4. Zet de kantoortuin in bloei

Het heet niet voor niets een kantoortúín, maar in de praktijk valt het tuingedeelte vaak tegen. Terwijl wat groen in de kantoortuin veel positieve effecten kan hebben. Planten dragen niet alleen bij aan een betere luchtkwaliteit en een hogere productiviteit, ze verminderen ook het omgevingsgeluid. Helemaal in kantoorruimtes met veel harde materialen, zoals beton.

#5. Gebruik noise reduction

Steeds meer apparaten bevatten noise reduction (ruisonderdrukking). Zo zijn er koptelefoons die hinderlijke achtergrondgeluiden als zoemen en klikken wegfilteren. Een vergelijkbare techniek is ook op laptops van HP te vinden. Daar activeer je met een druk op de knop noise reduction-software. Die zorgt ervoor dat je zelfs in rumoerige omgevingen ongestoord dat belangrijke Skype-gesprek kunt voeren.

#6. Niet storen-lampje

De Luxafor is een slimme gadget die onnodige afleiding op kantoor – én de bijbehorende geluidsoverlast – beperkt. Met dit lampje naast je beeldscherm laat je collega’s met kleuren zien of je beschikbaar bent. Rood betekent niet storen, groen is beschikbaar. Het niet storen-lampje kun je personaliseren met andere kleuren. Bovendien werkt de Luxafor samen met de app If This Then That (IFTTT). Deze gadget houdt bij hoe lang je met een taak bezig bent en herinnert je op tijd aan de start van een vergadering.

#7. Maak afspraken

Last but not least: maak afspraken met elkaar over zaken als spontaan overleg en telefoongesprekken. Duurt een gesprek of brainstorm langer dan vijf minuten? Zoek dan een aparte ruimte op. Voorwaarde hierbij is wel dat de werkgever genoeg stilte- en overlegruimtes ter beschikking stelt.

 

 

Lijkt een kantoortuinen met flexwerkplekken jou ook een goed idee? Wij helpen je graag om de juiste apparaten en IT-oplossingen te kiezen. Lees er meer over in ons redpaper.

Bij de keuze voor een bepaald soort device zijn meerdere factoren van belang. Natuurlijk speelt de prijs een rol, net als het uiterlijk. De prestaties en het gebruiksgemak zijn ook belangrijk. Maar hoe zit het met de productiviteit?

Op die vraag (en nog veel meer) geven we uitgebreid antwoord in ons redpaper over rolgebaseerd werken. Daarin vertellen we onder meer hoe verschillende elementen bijdragen aan het verhogen van de productiviteit. Van kantoorinrichting en devicebeleid tot relevante IT-ontwikkelingen en slimme productiviteitsoplossingen; alles komt voorbij.

Download het redpaper


    Rene Hendriks

    "Als je samen het einddoel en de koers bepaalt, vind je altijd de juiste weg."