De vakantieperiode staat alweer bijna voor de deur. Yesss! Even heerlijk bijkomen van de hectiek van het leven. We bereiden alles goed voor, van reisdocument tot aan een extra tandenborstel. Maar hoe zit het met je databundel? En welk type stopcontact gebruiken ze op de Caraïben? Zoek niet verder. Jouw digitale vakantievoorbereiding begint hier.

#1. Automatisch antwoord

De eerste van mijn vakantietips die ik je wil meegeven, gaat over je werkmail. Natuurlijk kan het gebeuren dat je zelfs tijdens je welverdiende vakantie op enkele berichten even móet reageren. Maar de meeste zaken kunnen vast wel wachten tot je weer terug bent op kantoor. Daarom is het slim om een automatisch antwoord op je werkmail in te stellen voor de periode dat je op vakantie bent. Dat geeft je meer rust tijdens je vakantie en de mensen die je mailen weten dan ook dat je er later op terug komt. Prima geregeld.

#2. Databundel buitenland

Een appje hier en een belletje daar. De smartphone is voor vrijwel iedereen onmisbaar en op vakantie is dat natuurlijk niet anders. Maar waar moet je nou op letten als je je telefoon meeneemt naar het buitenland? Dat hangt af van je bestemming. Ga je op vakantie buiten de Europese Unie? Dan kun je geen gebruik maken van je Nederlandse telefoonbundel. Veel providers bieden wel extra bundels aan zodat je alsnog redelijk voordelig kunt internetten, bellen en sms’en buiten de EU.

Ga je op vakantie binnen de EU? Dan heb je geluk en kun je gewoon zonder extra kosten je reguliere bundel gebruiken. Uiteraard kun je ook gebruik maken van openbare WiFi-netwerken, maar daar moet je voorzichtig mee zijn. En ik snap heel goed dat je smartphone op vakantie handig is wanneer je iemand met spoed moet bereiken of iets wilt Googlen. Toch zou ik, als ik jou was, vooral lekker uitrusten en het telefoongebruik op vakantie tot een minimum beperken. Denk aan jezelf!

#3. Offline landkaarten

De derde tip die je van me krijgt, sluit goed aan op de tweede tip. Deze gaat namelijk over het besparen van je kostbare MB’s van je databundel. Hoe je dat kunt doen? Met offline navigeren! Er zijn verschillende gratis navigatie-apps waarin je kaarten kunt downloaden, namelijk: Google Maps, Here WeGo, Waze, Navmii en Maps.me.

Bij Google Maps werkt het als volgt: via het menu selecteer je ‘offline kaarten’ en vervolgens het gebied dat je wilt downloaden. Je kunt geen stad of land selecteren, maar je kiest een rechthoekig gebied dat je vervolgens offline opslaat. Bij Here WeGo is offline navigatie het eenvoudigst, via de instellingen van de app kun je de kaarten heel eenvoudig downloaden. De app verbruikt dan geen data als je gaat navigeren. Zorg er wel voor dat je voldoende geheugen vrij hebt op je telefoon voor het opslaan van de kaarten. En download de kaarten altijd via een veilige Wifi-verbinding, zodat je niet alsnog veel MB’s verliest! Nog meer leuke apps die goed van pas kunnen komen tijdens je vakantie? Denk aan Tripadvisor, Accuweather, Wi-Fi Finder, Skyscanner, Foursquare en Google Translate.

#4. Stopcontactenstress

Stress. Dat is natuurlijk het allerlaatste dat je tijdens je vakantie wilt hebben. En al helemaal niet over het feit of je jouw telefoon wel in een ander land kunt opladen. Wereldwijd zijn er namelijk zo’n 15 verschillende soorten stopcontacten. Check deze website om te zien welk type stopcontact in jouw vakantieland voornamelijk wordt gebruikt. Wil je zorgeloos op reis gaan? Neem dan een reisstekker mee! Zo kun je overal ter wereld stroom gebruiken en je apparaten opladen.

#5. Wereldwijd bankieren

Mijn vijfde – en gelijk ook laatste – tip gaat over geld. Wanneer je een creditcard hebt, is dat ideaal tijdens je vakantie. Daarmee huur je makkelijk een auto en kun je snel een hotel boeken. In sommige gevallen is het zelfs de enige betaaloptie! Daarnaast heb je bij een creditcard te maken met de zogenaamde ‘aflevergarantie’. Dat is het recht op terugbetaling wanneer je hotel bij aankomst in de as blijkt te liggen of als je vliegmaatschappij plotseling failliet gaat.

Een ander voordeel is dat aankopen die met een creditcard worden betaald 180 dagen zijn verzekerd tegen schade, diefstal en verlies. Wat betreft je reguliere betaalrekening is het verstandig om even uit te zoeken of geld opnemen in jouw vakantieland mogelijk is. Soms moet je daarvoor de instellingen in je digitale bankomgeving aanpassen. Dat verschilt per bank.

Met deze vijf tips ga je in elk geval een stuk relaxter op vakantie. Heb je zelf nog meer tips om vakantiestress te voorkomen? Laat het me vooral weten!

Wesley Vitters

‘‘Don't just inspire… Inspire to make a difference!’’